Our Recent Posts

Tags

Ingen tagger enda.

Perfekte feil


Det er noe i oss mennesker som gjør at vi finner det tilfredstillende å oppdage feil. Dette har en positiv funksjon når det kommer til å se etter forbedringer og nye løsninger. Det kan forhindre at vi gjør skade eller komme i skade selv.

Vår evne til å sonere terenget for mulige farer har hjulpet oss å komme hit vi er idag, men når er det bra nok og når er det riktig nok? Og hva er egentlig en fare? Skal vi fortsette å finne alle feil til det ikke er fler å finne eller skal vi søke å være tilfreds med tingene som det er.

På bildet er jeg 5-6 år jeg kan fortsatt huske at jeg gråt når fikk det tilbake fra skolefotografen. Det var jo ødelagt. Det var mislykket. Kunne ikke vises til noen. Jeg var sint for at jeg hadde på meg en jakke som manglet en knapp og som jeg i tillegg da hadde kneppet feil. Jeg kunne bare se feil i bildet. Dette på en tid der bilder ble tatt med filmruller og fremkalling. Skolebildene var våre årlige brev vedlegg til familie og venner i Norge , da vi bodde fortsatt langt unna i Vancouver Canada. Dette var krise. I mitt sinn der og da var det krise. Bildene ble lagt i skuffen og kom frem igjen til meg 40 år senere til begeistring. Nå elsker jeg det! Jeg sender takknemmlige tanker til den framsynte fotografen som lett kunne rådet meg til å åpne jakken eller ta den av. Jeg tror han tenkte at dette var søtt og at jeg ville sette pris på det senere. Det gjør jeg! Nå ser jeg en glad jente. Det er alt jeg ser - en glad og fornøyd jente. En som ikke ser etter feil, men som er fornøyd med dagen og spent på å bli fotografert. Jeg kan også tenke meg at siden den øverste knappen manglet hoppet jeg like greit til neste. Løsningsorrientert liten frøken dette! Jeg digger henne!

Hva mer kan jeg ta med meg fra dette.

Å se etter feil er viktig. Vi trenger et kritisk blikk også. Vi skal oppdage det som kan utsette oss for skade og smerte, men at det skal være en balanse. Vi skal også se etter det som er bra og hva vi kan ta med oss av gode ting fra samme situasjon. Det å oppdage feil hos en selv kan være en evne til å oppdage forbedrings muligheter. Det å oppdage feil hos andre kan være en evne til å oppdage behov. Det å oppdage feil i noe som er under utvikling kan være en evne til å finne kreative løsninger.

Så feil finnes egentlig ikke. Det finnes kun perfekte muligheter til å finne forbedringer, kreative løsninger og behov.

La oss bruke bildet som et eksempel.

Når jeg var bestemt på at bildet var ødelagt og stygt var jeg sint og trist. Det fremkalte dårlig stemning. lite fremgang og læring.

Når jeg ser på bildet som et bevis på at jeg var en glad og løsningsorrientert jente blir jeg glad og jeg får inspirasjon til å skrive en blogg om dette.

Det er ikke sikkert at alle har et sånt bilde de kan grave frem for å øke gleden og kreativiteten så jeg kan et annet helt fullstendig fiktivt eksempel for å demonstrere tydeligere hva jeg mener.

Jeg ser at min mann sorterer klær feil før han legger det i vaskemaskin. Jeg påpeker udugligheten hans ved å spørre om han er fargeblind. Garantert dårlig stemning og nye år med grå/rosa skjorter og sokker.

Jeg ser at min mann sorterer klær anderledes enn meg før han legger det i vaskemaskin. Det forteller meg at han ikke vet hvor mye jeg setter pris på å ha kritt vite skjorter. Jeg kan legge mine skjorter i en egen kurv som jeg vasker selv og forklare han at jeg kan vaske de selv for jeg ønsker at de vaske for seg selv for da beholder de hvitfargen. Her kom det frem en kreativ løsning og kanskje bonus læring

Alle gode løsninger og ideer begynner med et problem eller en feil om du vil. Derfor er alle feil perfekte. Når vi finner en feil får vi andledningen til å utvilke oss selv, de rundt eller samfunnet om vi er ekstra heldige. Men ikke nødvendigvis, vi har andre valg også. Vi kan velge å gå i offerrollen der vi er hjelpesløse individer uten påvirkingskraft eller endringsvilje (som meg når jeg så skolebildet første gang). Og om ikke faller helt i smak kan vi også velge å skyve ansvaret over på andre og forvente at de ordner det for deg (som meg når jeg kalte mannen min for fargeblind) .

Alle tre mulighetene har sine fordeler, men det er kun en som har det langsiktige effekten som vil skape vekst og god stemning i øyeblikket og fremover. Jeg er glad for at jeg vet dette nå, men om jeg ubetenktsomt velger offerrollen eller ansvarsfraskrivelsen så er det godt å vite at det bare er perfekte feil.

Alt godt

Elisabeth Brochmann Refring


97038028

©2018 by HAMSA AS - Norge. Proudly created with Wix.com